För att din solcellsanläggning ska fungera så bra som möjligt under så
lång tid som möjligt finns det vissa saker som du som ägare bör veta för att garantera produktion av el.
Skötsel av solcellsanläggningen kräver lite arbete
När en solcellsanläggning är färdiginstallerad och överlämnad går ansvaret för att sköta om och underhålla anläggningen över till dig som anläggningsinnehavare. Oftast är solcellsanläggningar i stort sett självgående, och arbetsinsatsen som krävs av dig mycket liten. Men med jämna mellanrum behöver du kontrollera din anläggning så att den förblir säker och producerar som den ska.
Enligt de lagar och regler som finns är du som anläggningsinnehavare skyldig att fortlöpande kontrollera att din elanläggning ger betryggande säkerhet mot person- och sakskada. Du ska dessutom kunna tillhandahålla nödvändig information om din solcellsanläggning och skötseln av den till dem som ska arbeta med anläggningen.
För att kunna uppfylla kravet på fortlöpande kontroll av din solcellsanläggning krävs att du har fått drift- och skötselanvisningar från det elinstallationsföretag som utfört installationsarbetet. Du behöver därför försäkra dig om att företaget verkligen levererar all den dokumentation som behövs. Det kan även finnas särskilda anvisningar från tillverkaren i bruksanvisningarna, så se till att spara dessa. Om du köper en lägenhet, hus eller fastighet som redan har en solcellsanläggning är det viktigt att all nödvändig dokumentation följer med köpet.
Förutom det som står i dokumentationen bör du även kontrollera de punkter som oftast leder till fel i en solcellsanläggning. Du behöver också ta hänsyn till livslängden på de olika komponenterna och hur de påverkas av miljön.
Enklare kontrollpunkter som du kan utföra själv kan till exempel innehålla följande:
- Se över larmindikatorer på omriktarna regelbundet.
- Motionera lastfrånskiljare regelbundet (om detta krav finns från tillverkaren - gäller inte alla typer av lastfrånskiljare).
- Motionera eventuella jordfelsbrytare regelbundet.
- Kontrollera att inga synliga skador finns på solcellspanelerna.
- Var uppmärksam på skador efter vintern (snölaster och eventuell skottning).
- Titta efter tecken på att komponenter kan läcka in vatten.
- Är alla synliga kablar hela? Var uppmärksam på skav, sprickor eller skador efter gnagare.
Du kan även anlita ett elinstallationsföretag för att genomföra en mer omfattande kontroll. Denna behöver dock inte göras lika ofta som de egna kontrollerna.
Underhåll och kontroll av solceller
En djupare kontroll bör göras av ett elinstallationsföretag.
Anläggningsinnehavarens ansvar för fortlöpande kontroll är föreskrivet i ELSÄK-FS 2008:3. Anläggningsinnehavaren ska även kunna tillhandahålla nödvändig information om sin solcellsanläggning och skötseln av den till dem som ska arbeta med anläggningen.
Djupare kontroll av solcellsanläggning
En djupare kontroll av anläggningen bör göras av ett elinstallationsföretag. Det kan innehålla, men ska inte begränsas till, följande punkter:
- Mät temperaturen på kopplingspunkter i kopplingslådor vid hög solinstrålning (IR-kamera), eller kontrollera skruvförbanden direkt och efterdra anslutningar vid behov.
- Mät temperaturen på kontaktdon vid hög solinstrålning (IR-kamera).
- Mät temperaturen på solcellspanelerna vid hög solinstrålning (IR-kamera kan vara en hjälp att hitta punktskador, som kan ses som varma punkter).
- Kontrollera att alla kablar mellan solcellspanelerna och växelriktaren är korrekt förlagda och fästa samt oskadade. Det får inte finnas några yttre drag- eller tryckbelastningar på kablar och alla kablar ska vara väl samlade och skyddade mot yttre påverkan.
- Kontrollera att alla solcellspaneler är korrekt infästa. Finns tecken på allvarlig korrosion?
- Kontrollera att elinstallationerna är skyddade mot fukt. Finns tecken på fuktinträngning i några komponenter?
- Kontrollera att alla lastfrånskiljare och brytare uppfyller tänkt funktion.
- Kontrollera växelriktarens skydd att koppla ner anläggningen i händelse av ett nätbortfall.
- Kontrollera att spänning och frekvens inte avviker från värden som gäller för normal drift.
- Kontrollera att anläggningen är korrekt skyltad. Skyltar ska vara tydligt läsbara.
- Gå igenom all dokumentation. Finns elscheman, skötselanvisning, bruksanvisningar och underhållsplan etc?
- Finns det tecken på att anläggningen stör annan elektrisk utrustning (elkvalitet, övertoner, supratoner, radiostörningar på AM eller FM)?
Ovan information är tagen från Elsäkerhetsverket: